Posted on

Spela på sociala medier

Ett annat alternativ är att spela på sociala medier. Det finns många spel som inte omfattas av spelpaus och som kan vara roliga och engagerande. Dessa spel finns ofta på plattformar som Facebook och kan spelas gratis. Tänk dock på att dessa spel kan innebära köp inuti appen (så kallade “in-app purchases“) och att det kan vara frestande att spendera pengar för att förbättra sin spelupplevelse.

Skapa en balans i spelandet
Om du har registrerat dig för spelpaus men nu vill spela igen är det viktigt att reflektera över varför du tog beslutet att använda spelpaus från början. Om det var för att du upplevde att ditt spelande blev problematiskt, kanske det är klokt att se över hur du kan skapa en bättre balans i ditt spelande. Sätt upp realistiska gränser för hur mycket tid och pengar du vill spendera på spelandet och håll dig till dessa gränser.

Söka professionell hjälp
Om du känner att ditt spelande är svårt att kontrollera och att du återkommande hamnar i ekonomiska problem eller upplever negativa konsekvenser på grund av spelandet kan det vara lämpligt att söka professionell hjälp. Det finns organisationer och resurser som kan hjälpa dig att hantera ditt spelande och eventuella spelproblem. Exempel på svenska organisationer är Stödlinjen och Spelberoendes Riksförbund. Dessa erbjuder rådgivning och stöd till spelare och deras anhöriga.

Överväg andra fritidsaktiviteter
Om du vill fylla tiden som tidigare spenderades på spelande kan det vara en bra idé att överväga alternativa fritidsaktiviteter. Fysisk aktivitet, sociala evenemang och kreativa hobbies kan vara utmärkta sätt att spendera tiden och hjälpa dig att upprätthålla en balans i ditt spelande.

Sammanfattning av spelpaus
Spela utan spelpaus är möjligt genom att använda internationella spelbolag eller spela på sociala medier. Det är dock viktigt att tänka på att dessa alternativ inte omfattas av den svenska spelregleringen och därmed det skydd som den erbjuder. Om du har registrerat dig för spelpaus men nu vill spela igen, bör du reflektera över varför du tog beslutet att använda spelpaus och överväga att söka professionell hjälp om ditt spelande fortsätter att vara problematiskt.